Certificare firmelor de construcții în Italia

Certificarea firmelor de construcții în Italia. Efecte

În Italia, certificarea firmelor de construcții nu a produs efectele scontate.
Cu toate acestea, ideea de a aduce o măsură suplimentară pentru cheltuirea cu justețe a banilor publici poate sa aibă un sens.

Certificarea firmelor de construcții a fost introdusă și în alte state europene.

În legătură cu HG-ul privind certificarea firmelor de arhitectură, doresc să aduc un exemplu concret. Ce s-a întâmplat în Italia după introducerea certificării?

SOA – Organismul pentru certificarea firmelor de construcții în Italia

În Italia, organismul pentru certificarea firmelor de construcții se numește SOA.

Certificarea a fost introdusă pentru a garanta Statul că lucrările publice sunt proiectate și executate de firme capabile să ducă la bun sfârșit contractele de achiziție publică. SOA are relevanță exclusiv pentru contractele de achiziție publică. Sunt o grijă și o siguranță în plus pentru cheltuirea banului public. Nu este obligatorie pentru contractele cu entitățile private.


Ce s-a intamplat dupa introducerea SOA:

  • Calitatea lucrărilor nu s-a îmbunătățit. Oricum, standardul de calitate obișnuit al lucrărilor publice în Italia (partea de nord) a fost atât înainte cât și după introducerea SOA, foarte ridicat și absolut incomparabil cu ceea ce se întâmplă în peisajul lucrărilor publice din România.
  • Siguranța îndeplinirii contractelor nu a crescut. Din contra, în ultimii ani, aceasta a scăzut, însa nu din cauza introducerii SOA, ci din alte motive.
  • Birocrația selecției firmelor eligibile la licitațiile publice s-a redus. 
  • Foarte multe firme mici (și în Italia mustea piața de firme și firmulițe) s-au topit. Ele nu au mai fost capabile să acceadă cum o făceau înainte la licitațiile publice.. Au ajuns să lucreze în subantrepriză la firmele mari. Acestea au devenit astfel și mai mari și mai ‘’capabile’’ de a contracta lucrări. Pe măsură ce mediul economic a devenit mai advers, subantreprenorii au început să aibă dificultăți la încasarea banilor de la antreprenorii generali. Au urmat falimentele și aglomerarea tribunalelor. Această problemă a devenit atât de acută, încât, în ultimii ani, statul Italian a fost nevoit să introducă diverse măsuri pentru garantarea subantreprenorilor că își vor încasa banii din contractele de subantrepriză.

Certificarea firmelor de construcții nu a produs efectele scontate

În Italia, certificarea firmelor de construcții nu a produs efectele scontate. 
Cu toate acestea, ideea de a aduce o măsură suplimentară pentru cheltuirea cu justețe a banilor publici poate sa aibă un sens.

Însă ce sens ar putea să aibă această măsură aplicată în România nu numai la contractele de achiziție publică ci și la contractele cu entitățile private?

A făcut cineva vreo analiza și vreo simulare macro economică? Ce beneficii și ce dezavantaje ar aduce pieței construcțiilor obligativitatea privind certificarea firmelor de construcții? 
În teorie orice poate să sune bine. Însă în practică poate fi un dezastru.

1 thought on “Certificarea firmelor de construcții în Italia. Efecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *