Efectele dezastruoase ale certificării asupra investițiilor

Astăzi Monica Iacovenco a postat o analiză a efectului asupra proiectării, la care nu știu dacă se mai poate adăuga ceva: http://www.arhitectipentrubucuresti.ro/2019/03/11/certificarea-la-zi/

Am scris cu precădere despre efectul certificării asupra proiectării. Dar efectul asupra firmelor de construcții este mult mai amplu. Este și mult mai important.

Clasificarea pe care certificarea o va impune firmelor de construcții, dar mai ales interdicțiile de acces la lucrări mai mari, sau la lucrări mai complexe sunt adevărata problemă.

Să luăm un exemplu:

Un bloc de apartamente, P+4E, cu 20 de apartamente. Suprafața construit-desfășurată, suprateran, 2500 mp. Subteran, încă 900 mp. Total, 3400 mp.

Costă, acum, 3400 mp x 450 Euro/mp = 1.530.000 Euro

Terenul, în suprafață de 1400 mp, costă 700.000 EURO

TOTAL = 2.230.000 EURO

Prețul de vânzare este de 2.900.000 Euro, calculând un preț de 1500 EURO/mp util și 10.000 EURO per loc de parcare.

Profitul este de 670.000 EURO, investiția se derulează pe 3 ani, (acte + construcție). Din aceste sume, dacă scădem TVA, dobânzi, impozite pe profit, alte cheltuieli (proiectare, asistență tehnică, taxe, taxe notariale), rămân vreo 500.000 EURO.

DUPĂ CERTIFICARE

Dacă investitorul nostru nu va putea găsi 3-5 firme care să-i oferteze lucrările, neavând certificări pentru construcții peste 1.500.000 EURO, va construi nu cu 450 Euro, ci va construi cu 500 Euro/mp, sau chiar cu 550 Euro/mp.

Diferența de 50 de Euro/mp este de 170.000 Euro. Cea de 100 de Euro/mp, va fi de 340.000 Euro.

Investitorul nostru va mai câștiga doar 160.000-330.000 Euro, la această investiție. 160.000 pe trei ani înseamnă cam 53.000 pe an, adică 2,4% pe an!

REZULTATUL?

Această investiție nu se va mai face.

2,4….5% pe an este o rată foarte mică de profit. Investitorul nostru se poate îmbogăți investind în criptomonede, speculând cursul leu-euro, pe bursă, sau în comerț.

Firmele de construcții care vor mai avea proiecte, vor câștiga mai bine, probabil se vor capitaliza. Dar firmele care nu vor mai avea acces la lucrări vor da faliment. Muncitorii își vor găsi tot mai greu loc de muncă în țară. Exodul lor în Europa de Vest se va accelera.

Imaginați-vă acest scenariu generalizat, la nivelul întregii economii. Vor fi afectate în egală măsură investițiile publice ca și cele private. Ca cetățeni vom plăti mai mult pentru investițiile publice. Banii din taxele și impozitele noastre vor produce mai puțin.

Blocarea investițiilor în construcții va duce și la creșterea prețurilor în sectorul imobiliar. Tot mai puțini români își vor mai putea cumpăra apartamente cu 2-3 camere.

Deblocarea va veni prin creșterea prețurilor locuințelor, dar tranzacțiile vor fi mult mai puține. Românii vor putea cumpăra și construi mult mai puține locuințe.

Efectele dezastruoase ale certificării asupra investițiilor înseamnă reducerea proiectelor, prețuri mai mari, beneficiari mai puțini

Este vie pentru mulți amintirea crizei din 2009. Atunci doar schimbarea accesului la bani a însemnat un cutremur major.

Dacă acum, printr-o singură măsură, împărțim piața în mici oligopoluri, vom avea efecte mult mai puternice.

O măsură similară, în Italia, dar redusă doar la domeniul public, a avut ca efect închiderea multor firme de construcții mici și mijlocii. Cele rămase au depins de constructorii mari. Când Italia a fost afectată de criză, neplata creanțelor către constructorii mici a dus la un val de falimente greu de descris. Vezi aici un articol despre ceea ce s-a întâmplat în Italia.

Proiectul certificării în România vizează atât sectorul public, cât și pe cel privat. Piața proiectării va fi lovită și direct, dar și indirect, prin reducerea investițiilor,

Intențiile bune ale OUG 114/2018 care oferă facilități fiscale angajaților constructorilor, vor fi anulate de crearea acestor oligopoluri, de falimentele multor firme mici și mijlocii.

Mai mult, certificarea va spori birocrația care deja ne sufocă. Dacă la certificare adăugăm regimul infernal al avizării și autorizării construcțiilor, dezastrul este complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *