Certificare firme de proiectare

Certificare firme de proiectareCertificare firme de proiectare

Certificarea firmelor de proiectare și a celor din construcții este un adaos recent în Legea 10/1995. Proiectul aflat în lucru este inițiat de Federația Sindicatelor și Patronatelor din Construcții.

Această operațiune nu este doar și mai multă birocrație. Această idee va afecta profund piața proiectării și a construcțiilor din România.

Efectele negative privind certificarea firmelor de proiectare

Efectele negative privind certificarea firmelor de proiectare

Certificarea firmelor de proiectare va avea o serie de efecte negative. Am încercat să le prezint sintetic. Accentul este pus pe impactul asupra pieței de proiectare, mai ales asupra clienților noștri.
Am ignorat efectele sociale ale acestei măsuri. Reducerea numărului de firme care pot accesa proiecte mai mari sau mai mic va crește șomajul în rândul arhitecților și va micșora salariile în domeniu.
Această propunere ar trebui respinsă
OAR ar trebui să se opună proiectului de certificarea firmelor, propunând, eventual, o atestare tehnico-profesională pe fiecare specialist, pornind de la exigențele de proiectare.

În paralel cu aceasta, poate că ar fi cazul să milităm pentru recunoașterea unor alte exigențe de proiectare, referitoare la funcționalitate și la cea componenta economică.

Certificarea firmelor de proiectare este anticoncurențială

Certificarea firmelor de proiectare este anticoncurențială

Teoretic, certificarea firmelor de proiectare ar trebui să fie o idee bună. Nu va mai proiecta oricine, orice. Dar acest avantaj este doar teoretic.
Orice încercare de clasificare a „operatorilor” economici și de limitare a accesului pe piața unor anumite tipuri de proiecte este neconcurențială.
Va impacta puternic piața de proiectare, limitând drastic ofertanții pentru proiectele mari, excluzând alte firme mici, ducând la prețuri și costuri mai mari, fără a oferi o garanție reală privind calitatea serviciilro oferite populației și mediului economic.