Articole

Semnează petiția online!

Semnează petiția online!

Știai că prin certificarea firmelor de proiectare, un birou individual nu va mai putea proiecta decât construcții de importanță redusă, sau de importanță normală, dar sub 150.000 de Euro?
Cel puțin aceasta este propunerea pe care se poartă negocieri acum. Transmite-le celor implicați, OAR, MDRAP, FPCS că ai altă părere despre statutul arhitectului!
Semnează petiția!

Efectele negative privind certificarea firmelor de proiectare

Efectele negative privind certificarea firmelor de proiectare

Certificarea firmelor de proiectare va avea o serie de efecte negative. Am încercat să le prezint sintetic. Accentul este pus pe impactul asupra pieței de proiectare, mai ales asupra clienților noștri.
Am ignorat efectele sociale ale acestei măsuri. Reducerea numărului de firme care pot accesa proiecte mai mari sau mai mic va crește șomajul în rândul arhitecților și va micșora salariile în domeniu.
Această propunere ar trebui respinsă
OAR ar trebui să se opună proiectului de certificarea firmelor, propunând, eventual, o atestare tehnico-profesională pe fiecare specialist, pornind de la exigențele de proiectare.

În paralel cu aceasta, poate că ar fi cazul să milităm pentru recunoașterea unor alte exigențe de proiectare, referitoare la funcționalitate și la cea componenta economică.

Certificarea firmelor de proiectare este anticoncurențială

Certificarea firmelor de proiectare este anticoncurențială

Teoretic, certificarea firmelor de proiectare ar trebui să fie o idee bună. Nu va mai proiecta oricine, orice. Dar acest avantaj este doar teoretic.
Orice încercare de clasificare a „operatorilor” economici și de limitare a accesului pe piața unor anumite tipuri de proiecte este neconcurențială.
Va impacta puternic piața de proiectare, limitând drastic ofertanții pentru proiectele mari, excluzând alte firme mici, ducând la prețuri și costuri mai mari, fără a oferi o garanție reală privind calitatea serviciilro oferite populației și mediului economic.

Exigențele de proiectare

Exigențele de proiectare

Dacă arhitecții și inginerii ar fi atestați (ca verificatorii de proiecte) ca având competențe pe anumite exigențe de proiectare,

Dacă un sistem legislativ coerent ar lega clasele și categoriile de importanță ale construcțiilor, factorilor de risc asociați acestora, cu obligația de a include în echipa de proiectare specialiști atestați pentru exigențele de proiectare,

Am avea un sistem în care pentru fiecare exigență de proiectare i s-ar asocia responsabilitatea unei singure persoane desemnate din echipa de proiectare.

Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE

Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE

Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este al doilea cel mai birocratic și greoi din Uniunea Europeană.
Studiul Băncii Mondiale descrie modul în care poate obține autorizația de construire pentru un depozit industrial. Sunt identificate 24 de proceduri care trebuie parcurse în România. Suntem la egalitate cu India, Tanzania și Tadjikistan.Banca Mondială clasează România pe poziția 150 din 186 de state. Țara noastră este depășită doar de Moldova și Slovacia, în Europa.